Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angol Buldog

 

Buldog (Angol buldog)
Racibórz 2007 082.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport II.Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció 2. Molosszerek
Típus 2.1 Masztiff típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2011
Wikimédia Commons
Commons
Wikimédia Commons tartalmaz
Buldog témájú médiaállományokat.

 

buldog egy kutyafajta, melyet említhetnek még angol buldognak vagy brit buldognakis. Nem tévesztendő össze az amerikai buldoggal és a francia buldoggal, mert ezek más kutyafajták.

Története [szerkesztés]

A buldog ősét a középkori Angliában, vélhetően a 16. és 17. század fordulóján tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból. Mészárosok használták a bikák terelésére és őrzésére, valamint az ekkor még általánosan alkalmazott bikaheccek (bull baiting) során. A 19. századra eredeti szerepében már nem volt rá szükség, ezért háziasítani kellett a fajtát. Ennek érdekében a mopsszal keresztezték; így alakult ki a mai békés, nyugodt természetű angol buldog. Az első fajtaklub 1875-ben jött létre Londonban, ebből alakult meg 1895-ben a British Bulldog Club.[1]

Testfelépítése [szerkesztés]

A buldog széles, erős, zömök felépítésű kutyafajta. Lábai meglehetősen rövidek. Mellkasa tágas, gömbölyded és igen mély, mélyen belóg a mellső lábak közé. A has felhúzott. Az alacsonyan tűzött farok a tövénél vaskos, majd hirtelen elhegyesedik. Oldalra áll, természetesen rövid. Az egyenes mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek a hátsóknál. A hátsó mancsok tömöttek és kör alakúak, a mellső mancsok pedig kerekek. A vaskos, mély és erős nyak az átlagosnál rövidebb. Masszív, négyszögletes koponyája igen nagy. A pofa lekerekített, és oldalt a szemen is túlnyúlik. A magas arcorri rész rövid és felfelé forduló. Az orr szinte pontosan a szemek közé esik, az orrlyukak nagyon tágak. A széles felső ajkak rálógnak az alsó állkapocsra, elöl viszont szépen rásimulnak, így a fogak nem láthatók. A vékony, kicsi rózsa fülek magasan tűzöttek és egymástól távol állók. A szemek egészen lent ülnek, kerekek és mérsékelten nagyok.

Jelleme [szerkesztés]

A buldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű, de a lakásban nyugodt, érzékenyen reagál környezetében uralkodó hangulatra. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. A buldog kimondottan gyengéd, szeret a család közelében lenni. A más kutyákkal és háziállatokkal váló együttélés problémamentes. Igen toleráns, jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is.

Méretei [szerkesztés]

  • Marmagasság: 31–36 cm
  • Testtömeg: kanok 25 kg, szukák 23 kg
  • Várható élettartam: 7-9 év

Megjegyzés [szerkesztés]

A buldog általában könnyen tanítható. Érzékenyen reagál a gazdája hangjára és hangulatára, s gyakran már egy barátságos, de határozott hangú kérés is elég ahhoz, hogy engedelmeskedjen. Semmiképpen sem szabad komolyabban bántalmazni, viszont azt sem lehet hagyni, hogy túl sokat engedjen meg magának. A nevelésében állandóan következetesnek és egyértelműnek kell lenni. Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni, és ha megérti, hogy mit akarnak tőle, akkor nem okoz csalódást. A buldog népszerű társ a gyermekes és a gyermektelen családokban egyaránt. Noha értelmes és szívesen tanuló fajta, testalkata miatt alkalmatlan a kutyás sportokra.

Érdekességek [szerkesztés]

Az Egyesült Államok egykori elnökénekWarren G. Harding-nak is volt egy Oh Boy névre hallgató fehér buldogja. A Georgiai és a Yale Egyetem rögbicsapatának kabalaállata a buldog volt. Az I. világháború idején, az amerikai hadseregben szolgáló egyik buldogot bronzcsillaggal tüntették ki, egy másik buldogot pedig tizedesi rangba léptettek elő. A buldogról leggyakrabban Winston Churchill brit miniszterelnök jut eszünkbe, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rengeteg Churchill, vagy Winston nevű buldog, azonban azt már kevesen tudják, hogy Sir Winston Churchillnek valójában soha nem volt buldogja. A buldog-természetű, karizmatikus politikus, ugyanis a törpe uszkárokért rajongott.

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Február >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  


Statisztika

Online: 1
Összes: 33729
Hónap: 799
Nap: 41