Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csivava

 

Csivava (Chihuahua)
Chihuahuasmoothcoat.jpg
Fajtagazda ország Mexikó
Osztályozás
Csoport IX. Társasági és kísérő kutyák
Szekció 6. csivavák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2004
Wikimédia Commons
Commons
Wikimédia Commons tartalmaz
Csivava témájú médiaállományokat.

 

csivava (lásd még: Chihuahua) a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pello corto (rövid szőrű csivava), illetve chihuahua pello largo (hosszú szőrű csivava).

Hosszúszőrű csivava


Ősi kutyafajta. 
Mexikóból származik. Kevés információnk van történetéről. Néhány forrás azt bizonyítja, hogy az aztékokinkáktoltékok idejében már őrzőkutyaként alkalmazták. A városfalakon ábrázolták: Techichit, a csivava ősét az ősi kis termetű terrierszerű kutyát. Az Egyesült Államokba 120 évvel ezelőtt érkeztek meg a bennszülöttek révén. Európába megérkezése után keresztezték papillonnaltörpespiccel és a tibeti spániellel. Magyarországra 1960 körül érkezett.A csivava származása
 [szerkesztés]

Egy másik elmélet szerint: valószínűleg a toltékok és az aztékok szent kutyáinak leszármazottai, amelyek egyszerre voltak áldozati állatok és finom ínyencségek. Mások szerint a már a régi egyiptomiak által is ismert törpék a vikingek hajóival kerültek az Újvilágba, de sokkal valószínűbbnek tűnik a portugál tengerészek podengo pequenójával való rokonságuk. Bárhogy legyen is, a parányi kutyákat amerikaiak fedezték fel Mexikóban.

Tulajdonságai [szerkesztés]

Nagy felálló füleivel a legapróbb neszt is meghallja, éppen ezért kiváló jelzőkutya. Aki felületesen ismeri és első megérzései alapján ítéli meg ezt a kutyafajtát, azt hiszi, hogy egy törékeny, visszahúzódó, csendes, kis szerény állatka a csivava. A valóságban igen harcias, a méreténél jóval nagyobb állatokat is megtámad. Méretének megfelelően gyors és játékos. (Beceneve: "Csivi".)

Csivavák filmekben, regényekben [szerkesztés]

Filmek [szerkesztés]

Gazdátlanul Mexikóban (2008)

Chloe, az elkényeztetett, felékszerezett Beverly Hills-i chihuahua egy mexikói üdülés közben eltéved. Amikor az ölebnek nyoma vész, Papi a kertész chihuahua-ája akcióba lendül, hogy megmentse imádottját!

Doktor Szöszi

USA vígjáték

A főszereplő, Elle csivavája Gyilkos Woods (angol eredetiben Bruiser) névre hallgat. A kutyus annyira belopta magát a nézők szívébe, hogy a második rész történetében központi szerepet játszik, hiszen az ő rokonait kell megmenteni a gonosz kozmetikai cég kísérleteitől. Gyilkost Moonie kutya játssza, akinek parádés ruhakölteményei divatot teremtettek.

Regények [szerkesztés]

Nácsa JánosA Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától [1]

Szatirikus-misztikus krimi

A regényben feltűnik Tarzan, egy vérmes csivava fiú, akinek végül kulcsszerepe lesz az egyik gonosz elfogása során.

Hivatkozások [szerkesztés]

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Február >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  


Statisztika

Online: 1
Összes: 40480
Hónap: 844
Nap: 17