Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rottweiler

 

Rottweiler
Rottweiler.jpg
Fajtagazda ország Németország
Osztályozás
Csoport II. Pinscherek, schnauzerek - molosszoid fajták - svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció 2. Molosszoid fajták
Típus 2.1 Masztiff típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 2000
Wikimédia Commons
Commons
Wikimédia Commons tartalmaz
Rottweiler témájú médiaállományokat.

 

rottweiler egy közepesen nagyméretű kutyafajta.

Története [szerkesztés]

A rottweilernek nincsenek északi ősei. Amikor a római légiók visszavonultak Észak-Európából otthagyták a kutyáikat, és ezek az erős kutyák hasznossá váltak. A középkorban Rottweil városában kezdték ezeket a kutyákat helybéli juhászkutyákkal keresztezni. Így jött létre az úgynevezett rottweiler mészáros kutya, melyeket vágómarhák terelésére használtak. Ezeket a kutyákat nagy előszeretettel vetették be a harcok során.

Jellemzői [szerkesztés]

A kanok tömege 50–60 kg, míg a szukáké 40–45 kg. Színe fekete-vörös. A Nemzetközi Kynologiai Szövetségnél /FCI/letétbe helyezett rottweiler standard a 147/19.06.2000/D sorszámot viseli. A rottweiler tenyésztés arra törekszik, hogy egy olyan erőtől duzzadó fajta fejlődjön ki, amely súlyos egyéniséget tükröző összmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak.

Barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes, kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, kiegyensúlyozott, szereti a gyerekeket. Tartózkodó, a környezeti befolyásokra nyugodtan reagál, de fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő és védőképessége előtérbe kerül, a fájdalmas hatásoknak félelem nélkül ellenáll. A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással.

Gondozása [szerkesztés]

Nem igényel különös ápolást, gondozására nem kell sok időt fordítani (a kölyökkortól eltekintve: diszplázia, szopornyica, parvo amely betegségekre különösen fogékony fajta). Hajlamos a gyomorcsavarodásra, így ne etessük túl, és evés után ne engedjük szaladgálni. A hátsó lábon a farkaskörmök eltávolítandók.

Rokonai [szerkesztés]

Rokonai is jól ismert fajok, például a Pit Bull Terrier (Statfordshire Terrier), Dobermann, Németjuhász, Törpe Pincser, Pincser.

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Február >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  


Statisztika

Online: 1
Összes: 34189
Hónap: 702
Nap: 24