Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yorkshire Terrier

 

Yorkshire terrier (Yorkshire Terrier)
Yorkshire Terrier WA Mozart Dolce Sinfonia.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport III. terrierek
Szekció 4.Apró méretű (toy) terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2003
Wikimédia Commons
Commons
Wikimédia Commons tartalmaz
Yorkshire terrier témájú médiaállományokat.

 

yorkshire terrier (röviden: "yorkie") egy kutyafajta, a terrierek fajtacsoportjához tartozik, ezen belül a Toy terrier szekcióba. Az egyik legkisebb méretű és igen népszerű terrier. A kiállítások népszerű és látványos sztárja, kedvencként masnit, ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni vagy éppen divatos ruhácskákat adnak rájuk.

Eredete [szerkesztés]

A fajtát az észak-angliai Yorkshireben taenyészették ki a 19. században.

Besorolása [szerkesztés]

FCI által: Fajtacsoport: III. Terrierek Szekció: 4 Toy terrierek munkavizsga nélkül

Viselkedése [szerkesztés]

A yorkshire terrier mindenhol jól érzi magát, akár lakásban, akár házban is. Nagyon jó jelzőkutya és az ősei tulajdonságai közül a vadászösztönt még máig megőrizte és képes kisebb emlősökre vadászni. Sem emberektől, sem nagy kutyáktól nem tart. A gazdáját nagyon szereti és a családtagjaihoz nagyon ragaszkodik, de az idegenekkel szemben nem barátságos kutya. A macskákkal nincsen barátságban, csak abban az esetben jönnek ki egymással, ha együtt nevelkedtek. A yorkshire terrier vakmerő házörző és néha a fogait is képes használni idegenekkel szemben! Ez egy valódi terrier és hiába kicsi kutya, de erős.

Megjelenése [szerkesztés]

Hosszú szõrû terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

Fej [szerkesztés]

Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.

Arc [szerkesztés]

Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapás szabályos, tökéletes ollós harapás. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétekbarnák, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak.

Nyak [szerkesztés]

Jó hosszúságú.

Test [szerkesztés]

Tömör (kompakt)

Hát [szerkesztés]

Egyenes(azhát :D)

Ágyék [szerkesztés]

Jól tartott, feszes.

Bordák [szerkesztés]

Mérsékelten íveltek.

Farok [szerkesztés]

Korábban általában vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.

Vágatlan: Sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagok [szerkesztés]

Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõek.

Hátsó végtagok [szerkesztés]

Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.

Mancsok [szerkesztés]

Kerek formájúak, a körmök sötétbarnák vagy feketék.

Mozgása [szerkesztés]

Lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

Szőrzete [szerkesztés]

A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb. Nem hullatja a szőrzetét.

Várható élettartam: 14 év

Tömege [szerkesztés]

Kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 5 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Hibák [szerkesztés]

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

Megjegyzés [szerkesztés]

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok)

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statisztika

Online: 1
Összes: 46110
Hónap: 956
Nap: 18